četvrtak, 14. travnja 2016.

"J'accuse!"

Otvoreno pismo ravnateljici I. gimnazije u Zagrebu
Dunji Marušić Brezetić

Poštovana,

ponovno ste u I. gimnaziji, po tko zna koji put, anakrono, besmisleno i štetno, zabranili svako kopiranje i printanje. Time ste mi onemogućili ne samo izvođenje planirane nastave nego i provedbu Vremenikom planiranih testova. Već danima u I. gimnaziji ne mogu kopirati ni jedan jedini list pa zbog Vaše nedokučive odluke dobar dio nastave koju sam planirao jednostavno ne mogu izvesti. Kakav apsurd! Umjesto da mi kao ravnatelj pomažete u izvođenju nastave, Vi me u tome ometate.
Pri tome se pozivate na štednju navodeći da su profesori I. gimnazije u tri tjedna potrošili 10.000 fotokopija. Zvuči strašno, ali samo onome tko o tome ne zna ili ne želi znati. Naime, 10.000 listova papira u maloprodaji stoji skromnih 500 kn. (Jedan paket od 500 listova: 20-25 kn.) Je li Vam to doista preskupo za gimnaziju od 550 učenika, jednu od najboljih hrvatskih gimnazija, koja je bila i koja bi trebala ostati poznata po modernoj nastavi, suvremenim metodama, učeničkoj i profesorskoj kreativnosti i inovativnosti? Ne mogu vjerovati da ne želite uložiti zapravo smiješnih 500 pa ako treba i 1000 kuna u ono što je zaštitni znak I. gimnazije: njezinu kvalitetu. Siguran sam da nijedan profesor nijednu kopiju nije upotrijebio ni za što drugo osim za nastavu, dakle za dobrobit učenika.
Da Vam je štednja doista na srcu, tada ne biste nedavno uložili tko zna koliko novaca u nepotrebnu, neshvatljivu i grotesknu izgradnju kuhinje usred zbornice I. gimnazije?! Niste štedjeli novaca da nabavite kompletne kuhinjske elemente, šank?!, mikrovalne pećnice, sudoper, frižider sa zamrzivačem - kao da smo kakav ugostiteljski objekt a ne škola! Žalosno je da se u zbornici I. gimnazije sada mogu peći kobasice i kuhati variva, ali se ne mogu pripremati nastavni materijali. Suvremena nastava mnogih predmeta, napose stranih jezika, nezamisliva je bez dodatnih materijala. Svojom zaista štetnom odlukom Vi takvu nastavu onemogućujete, profesore obeshrabrujete, a učenike zakidate. Učenici I. gimnazije zaslužili su Vašu bolju skrb i više razumijevanja za svoje obrazovne potrebe. Mnogi bi ravnatelji bili sretni da imaju ambiciozne profesore koji učenicima žele ponuditi nešto više od udžbenika. Vi ste od razumnoga i zapravo skromnoga troška umjetno stvorili problem, kako profesorima tako i učenicima. U I. gimnaziji radim od 1991. godine. Čak ni tih zaista teških i siromašnih ratnih i poslijeratnih godina niti jedan ravnatelj I. gimnazije nikada nije došao na ideju zabraniti fotokopiranje. Štedjeli su na druge načine, racionalizirali poslovanje, ali su uvijek brinuli da profesorima ništa ne nedostaje. U tome su i uspijevali. I. gimnazija godinama se sustavno opremala informatičkom opremom da bi zajamčila visoke standarde. Vi ste, nažalost, u profesorskim kabinetima ugasili sve printere i 50 profesora I. gimnazije sveli na jedan jedini pisač – a sada ni on ne radi! Već duže vrijeme u školi je i internet prečesto izvan funkcije pa nam se nastava otužno svodi na ploču i kredu. Potezi koje ste činili i koje činite vraćaju nas u osamdesete. Paradoksalno, to činite upravo u vrijeme kada Ministarstvo ambiciozno propagira novi Kurikulum, modernizaciju školstva, uporabu raznovrsnih nastavnih sredstava i pomagala, kreativnost. Ovakvim postupcima nanosite nenadoknadivu štetu kvaliteti nastave, u prvom redu učenicima I. gimnazije koji su upravo ovu školu birali da bi dobili najbolje. Profesore demotivirate. I učenici i roditelji gorko se smiju činjenici da se u zbornici I. gimnazije trenutačno može skuhati kompletan ručak, a ostatak duboko zamrznuti, ali se do daljnjega ništa za nastavu ne može kopirati! Nekidan, na pitanje profesora kako da provede planirani test, kada ga ne može umnožiti, nepodnošljivom lakoćom nezainteresiranosti odgovorili ste: „Ne znam.“ Taj je odgovor koliko netaktičan prema kolegi toliko i neodgovoran prema učenicima i njihovim roditeljima, ali i prema Ministarstvu koje Vas zapošljava i plaća da biste i o tome brinuli. Tko bi trebao znati odgovor na to pitanje ako ne Vi?!
Da apsurd bude veći, I. gimnazija ima stalne i izrazito dobre izvore prihoda od različitih oblika najma (od kantine, papirnice, fitnessa, sportske dvorane i dr.).
Možda bih i razumio Vašu navodnu želju za štednjom da sam je do sada doista i primijetio. Ali, nakon što godinama široke ruke tiskate svakojake plakate i letke i nakon što ste tko zna koliko novaca potrošili na žalosnu, fizičku i metaforičku, demontažu polovice zbornice, na izbacivanje profesorskih stolova i stolica radi izgradnje doista deplasirane i nakaradne kuhinje, izgubio sam i najmanju primisao da Vam je do racionalnoga poslovanja doista stalo.
Učenici naše škole imaju pravo na bolje i modernije obrazovanje, na Vašu zainteresiranost za njihove potrebe za visokim pedagoškim standardima. Profesori I. gimnazije imaju pravo na rad prema suvremenim metodama kojima teži naše školstvo te na Vašu zainteresiranost.
 Stoga od Vas očekujem:
- da prestanete zabranjivati umnažanje nastavnih materijala i omogućite izvođenje nastave kakvu zamišljamo i planiramo,
 - da u I. gimnaziji napokon osposobite internet i omogućite njegovu redovitu, kvalitetnu i nesmetanu uporabu,
- da u kabinete vratite prisilno ugašene printere i profesorima olakšate rad koji ste im beskrajno zakomplicirali,
- da osposobite pametnu ploču koju je Ministarstvo darovalo, ali više nije u funkciji,
- da u učionicama popravite projektore koji ne rade i ne mogu se koristiti,
- da štedite svrhovito - na onome što ne ugrožava kvalitetu nastave.

Vaše pravo da donosite odluke ne daje Vam pravo da zahtjeve i potrebe profesora ravnodušno ignorirate. I. gimnazija jedna je od najboljih škola u Hrvatskoj. Tehnološki kolaps u koji ste doveli I. gimnaziju ozbiljno ugrožava kvalitetu nastave i narušava ugled škole.

S poštovanjem,

Dalibor Joler, prof.